Dňa 14.novembra 2012 sa žiaci druhého ročníka učebného odboru hostinský zúčastnili exkurzie v Múzeu vín v Prešove spojenej s účasťou na 20. ročníku medzinárodnej barmanskej súťaže juniorov EUROCUP 2012.
Exkurzia múzea obohatila žiakov o nové poznatky z oblasti pestovania a výroby vína. Žiaci boli v múzeu sprevádzaní kvalifikovaným pracovníkom, ktorý nás oboznámil s históriou múzea, exponátmi súvisiacimi s technológiou výroby vína, ako aj s pestovaním viniča. V múzeu sa nachádzajú hlavne fľašové vína zo všetkých kútov sveta. V súčasnosti tvorí ponuku takmer 2000 druhov vín.
Múzeum sa rozprestiera na ploche 500 m2 v dvoch podlažiach historických 500 ročných pivníc pod mestskou radnicou.
V prvom podlaží sú umiestnené vína všetkých vinohradníckych oblastí Slovenska so zastúpením najrozmanitejších výrobcov – veľké výrobné podniky, malí súkromní výrobcovia, družstevné výroby alebo školské pivnice. Mnohé z vystavených vín sa bežne nepredávajú v obchodnej sieti, niektoré sú už z neexistujúcich výrob.
Počas prehliadky sme mali možnosť prečítať si mnohé zaujímavé informácie, týkajúce sa rôznych vinohradníckych oblastí – hlavne veľkosť oblasti, klimatické podmienky, najviac používané odrody viniča a pod.
Expozícia je doplnená o fotogalériu známych odrôd viniča, ktoré slúžia na výrobu slovenských vín. Tokajskej oblasti je venovaná samostatná časť. V tejto expozícii sme mali možnosť oboznámiť sa s históriou a technológiou výroby tokajského vína i so základnými tokajskými odrodami.
Druhé podlažie ponúka priestor na spoznanie skoro všetkých európskych výrobcov, ale aj vína z Ázie, Afriky, Austrálie a južnej Ameriky. Jedna časť expozície predstavuje výrobu šumivých vín s dôrazom na priblíženie klasickej metódy tejto technológie. Nájdeme tu však aj vína ďalších známych technológií – portské, sherry, madeira, vermút.
Druhou časťou našej exkurzie v Prešove bola účasť na 20. ročníku medzinárodnej barmanskej súťaže juniorov EUROCUP 2012.
Žiaci, ktorí súťažili, tu mali výbornú príležitosť ukázať svoje zručnosti, nápaditosť a kreativitu vo svojom odbore. Okrem povinnej kategórie Klasik sa konala aj dobrovoľná súťaž jednotlivcov v kategórii Flair. Nápoje hýrili rôznymi farbami a atmosféra bola veľmi príjemná.
Odborná exkurzia splnila svoj účel, pretože žiaci si mali možnosť upevniť a doplniť svoje vedomosti o víne a získať poznatky o miešaní nápojov. Veríme, že aj uvedené podujatie zvýši záujem žiakov o získanie certifikátu v odbore barman.