Aj obyčajné zemiaky môžu byť výnimočné. Ich hodnota sa nedá vyčísliť. Skvelých receptov z týchto divov je skutočne veľmi veľa. Stačí si len vybrať. Variácie sú rôzne - sladké, slané, kyslé, pikantné, varené, pečené, dusené.... V slovenskej kuchyni patria medzi významné potraviny. Žiaci tretieho ročníka z učebného odboru hostinský spolu s majsterkami odbornej výchovy pripravili rozmanité pokrmy z tejto skvelej pochutiny. Vyskúšali si prípravu zemiakových placiek, kvalitných zemiakových bryndzových halušiek, zemiakového guľáša, zapekaných zemiakov, zemiakových lokší, fašírok, batatovej piškóty, zemiakových šúľancov a fantastických zemiakových rožkov v pudingu. Atmosféru dokonalej výstavky umocnili krásne stolovania, príjemná vôňa a celkový dizajn. Pre nás všetkých bola inšpirujúca nielen forma výrobkov, ale aj schopnosť žiakov pracovať v tvorivom prostredí a s nadšením prezentovať zaujímavé recepty. A to najlepšie prišlo na záver. Degustácia spojená s odborným výkladom, ktorá bola príťažlivou nielen pre horlivcov tohto odboru, ale pre všetkých, ktorí prišli obdivovať zručnosti našich žiakov.
Mgr. Monika Harvanová