„Vyber si povolanie, ktoré budeš milovať a nebude dňa, kedy budeš musieť pracovať“ (Conficius)
V dňoch 17. – 22.06.2022 preukázali žiaci našej školy v piatich učebných odboroch svoje vedomosti, zručnosti a schopnosti, ktoré nadobudli počas štúdia. V učebnom odbore autoopravár – mechanik vykonávali záverečnú skúšku žiaci, ktorí v rámci témy Autoopravárenské a diagnostické činnosti odstraňovali rôzne poruchy áut, kontrolovali a vymieňali jednotlivé súčiastky, prakticky predviedli prezúvanie pneumatík i diagnostiku elektronického riadenia motora. Kritériami hodnotenia boli: dodržiavanie technologického postupu a zásad bezpečnosti pri práci, výber a spôsob použitia náradia a dodržiavanie časového limitu. Preverené praktické zručnosti zvyšujú ich šance na lepšie uplatnenie sa na trhu práce.
Žiaci z učebného odboru cukrár pripravovali cukrárske výrobky na tému: Svadba. Na profesionálnej úrovni zhotovili svadobné výrobky pod názvom: Nahá torta, Lístkové trubičky, Marlenka guličky, Linecké srdiečka, Linecké ružičky do košíčkov, Punčové kocky, Panna Cotta, Sacherová torta, Tiramisu poháriky, Makrónky, Rožky makové a orechové, Maslové tartaletky s ganaché z čokolády, Profiterolky, Dvojfarebná a Orechová roláda. Nádherné dezerty boli inšpiráciou pre mnohých zúčastnených.
Otázkami stravovania sa zaoberali žiaci v odbore hostinský. V rámci témy Tradičná slovenská kuchyňa – recepcia predviedli svoje skúsenosti a zručnosti v oblasti prípravy jedál a slávnostného stolovania. Ich úlohou bolo pripraviť jedlá, ktoré sú bežnou súčasťou nášho jedálnička. V kuchyni rozváňali: bryndzové a kapustové halušky, pečená krkovička, červená kapusta, knedle, hovädzie varené, paradajková omáčka, makový a jablkový závin, zemiakové lokše, vyprážané kuracie rezne so zemiakovým šalátom, plnený kapustný list, pirohy, zemiakové placky, dukátové buchtičky, šišky a mnohé iné. Správne dodržiavanie postupov pri práci, estetická úprava a odborná úroveň realizácie boli kritériami na hodnotenie ich práce.
V učebnom odbore kaderník sa počas praktickej časti predviedli žiaci účesmi zhotovovanými v týchto témach: Náročná účesová tvorba na rôzne spoločenské príležitosti, Módny pánsky strih s úpravou brady. Poslednou časťou skúšky bola prezentácia na vyžrebovanú tému: Trvalá ondulácia, Farbenie vlasov, Odfarbovanie vlasov, Melírovanie vlasov, Dvojfarbené melírovanie, Ombré, Balejáž, Klasický pánsky strih, Dámske strihanie – mikádo, Bob, Predlžovanie vlasov, Využitie pastelových farieb a prelivov a Módny pánsky strih. Pri týchto účesoch sa hodnotil nielen správny technologický postup, ale aj využitie módnych trendov, tvorivosť, samostatnosť a estetická úprava modelov.
V učebnom odbore predavač žiaci vyhotovovali doklady: faktúru, objednávku a reklamačný list. Realizovali kreatívne balenie tovaru na tieto témy: Drogistický tovar, Zelenina, Ovocie, Mäso a mäsové výrobky, Mlieko a mliečne výrobky, Obilniny a pekárenské výrobky, Cukrovinky, Pochutiny a Nápoje. Podľa vyžrebovanej témy prezentovali daný druh tovaru formou prezentácie. Hodnotenie sa týkalo najmä správnosti výpočtov DPH, techniky balenia, dodržania technologického postupu, celkového dojmu výrobku, dodržania témy a zásad prezentácie.
Študenti, ktorí úspešne absolvovali praktickú a teoretickú časť záverečných skúšok, si z rúk riaditeľky školy dňa 24. júna prevzali výučné listy a vysvedčenia o záverečnej skúške. Želáme im všetko dobré a úspešný štart do novej etapy života.
Mgr. Monika Harvanová